« · naslovna · aktivnosti · diskografija · reference · kontakt         english
 
YouTube channel dusan.cello • • •


    Dušan Stojanović
, violončelista, rođen je u Beogradu. Svoje muzičko obrazovanje je stekao u muzičkim školama “Dr. V.Vučković” i “K. Stanković” a zatim i na Fakultetu muzičkih umetnosti. Po završetku studija u Beogradu, pohađa majstorsku klasu violončela kod profesora Majkla Flaksmana (SAD) i kao redovan student postdiplomskih studija kod istog profesora, stiče Diplomu Koncertanta, 1989.godine, na konzervatorijumu u Šafhauzenu
(Musik-Konservatorium Schaffhausen) u Švajcarskoj.

   Usavršavao se na majstorskim kursevima u nekadašnjoj Jugoslaviji i u inostranstvu kod pedagoga kao što su Danijel Šafran, Boris Pergamenšikov i Frederik Lodeon. Značajniji kursevi su: Muzički kamp u Grožnjanu, “Academie d`ete” u Nici, Francuska, “Wienermeistercourse” u Beču u Austriji i “Carl Flesch Akademie” u Baden-Badenu u Nemačkoj.

   Dušan Stojanović nastupa kao solista i kao član mnogih kamernih ansambala. Dugogodišnji je član renomiranog ansambla Beogradski gudački kvartet, sa kojim je nastupao na brojnim koncertima i muzičkim festivalima u

  zemlji i inostranstvu (u Italiji, SAD-u, Nemačkoj i bivšim jugoslovenskim republikama) i sa kojim je snimio   četiri  CD-a.

    Bio je prvi čelista kamernog orkestra Beogradska sinfonieta, u periodu od 1991.god do 1999.god i sa tim orkestrom je imao nekoliko uspešnih turneja u Mađarskoj, Grčkoj i na Kipru. Od 2000.god je član Kraljevskih gudača Svetog Đorđa, a od 2003.god i prvi čelista i solista ovog ansambla, sa kojim je je učestvovao na više turneja u evropskim zemljama (Italija, Austrija, Nemačka, Norveška) i snimio CD sa kompozicijama
F. Kuprena i M. Marea.

     Snimio je, 2002. godine, solistički CD sa delima francuskih kompozitora G.Forea i K.Debisija. U saradnji sa pijanistkinjom Radmilom Stojanović, izdaje 2009. CD Muzika srpskih kompozitora za violončelo i klavir kao live snimak koncerta sa međunarodnog festivala Cello Fest.

     U periodu od 1989.god. do 2005.god se bavio pedagoškim radom kao profesor violončela u nekoliko muzičkih škola u Beogradu ( M.Š. Stanković, M.Š. V. Đorđević i M.Š. Mokranjac ), a bio je i honorarni saradnik skoro svih značajnijih simfonijskih i kamernih orkestara u zemlji.

   Od 2001. godine je stalno angažovan u Muzičkoj Produkciji RTS-a, kao vođa deonice violončela Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, a sa ovim orkestrom je nastupao i kao solista.

   Repertoar Dušana Stojanovića obuhvata većinu klasičnih kompozicija za violončelo a takođe i dela savremenih srpskih i svetskih kompozitora.

© 2007 - 2016